Den gode melodi presenterer:
Arrangøren kan velge mellom disse temaene. Konsertene varer i ca. 50 minutter. Leif Blix synger og forteller, Lars Nygaard akkompagnerer på trekkspill.
Klikk på titlene for å laste ned løpeseddel. (De røde er klikkbare).
Biografiske temaer:
«Og musikken var ved Finn Ludt…»
Hvordan ville Norge vært uten Finn Ludt? Hans melodier har satt preg på oss uten at vi tenker på det. Prøysens varme barnesanger fikk hans tonefølge, og gjorde dermed Lillebrors vise, Cirkusvisa og Pelles Bursdag, til en del av vår hverdag. Og Vandringsvisa til Skjæraasen, er det en gammel folkemelodi? Nei, den er komponert av Finn Ludt. Erik Byes Hildringstimen, og Vår herres klinkekule, har han også tonsatt. Den beskjedne mannen fra Bergen viet mye av sitt liv til teatermusikk. Han lagde musikken til 70-tallets progressive teaterstykke Pendlerne.
I 2018 er det hundre år siden han ble født, og vi har laget en cabaret med mange av hans mest kjente melodier, og bundet dem sammen med et kåseri om hans liv og virke.
Vidar Sandbeck –mer enn morsom
Alle husker ”Pengegaloppen”, og mange husker ”Menuett i mai”. Men Vidar Sandbeck har signert mange andre viser som dukker fram fra hukommelsen bare den får litt hjelp. Vidar Sandbeck var en mangfoldig kunstner, han var forfatter, komponist, poet, en habil fiolinist, i tillegg til at han var en dyktig treskjærer. Vi husker ham fra barnetimen for de minste.
Historien om Sandbeck, er også historien om vårt land i det 20. århundre. Fra hans oppvekst i små kår med streik og klassekamp i et lite skogbruks- og industrisamfunn, til et kunstnerliv i etterkrigstidas sosialdemokratiske Norge. Denne forestillingen tar vare på de lyriske og melankolske visene hans, som ”Gråten sjø”, i tillegg til de humørfylte ”Heksedans” og ”Gull og grønne skoger”. I 2018 er det hundre år siden han ble født.
Erik Bye – mannen med det store hjertet
Her får du historien om en av Norges første medie-helter. Den vennen alle ønsker seg. Varm, vennlig, raus og lyttende, med kameratekke, talegaver og ekte medfølelse. Erik Bye viste en stor kjærlighet til ordet, til viser og vers. I forestillingen fremføres viser som ”Vårherres klinkekule”, ”En sang under skjorta”, ”Hildringstimen” og ”Skumværsvalsen”.
Erik Bye gjorde ”Vandringsvise”, ”Vise fra tømmerskogen”, og ”Jørgen Hattemaker” til sine egne, fordi han ydmykt beundret diktere som Einar Skjæraasen, Hans Børli og Alf Prøysen. Ikke minst er forestillingen spekket med fakta og historier fra Erik Byes liv og virke som journalist og kunstner.
Alf Prøysen – et stykke norgeshistorie
Vi presenterer dikteren og mennesket Alf Prøysen med sanger som «Den som var en løvetann», «Slipsteins-væillsen» og «Tango for to».
Vi har hatt Alf Prøysen på programmet i mange år, men gjorde en del forandringer i forbindelse med jubileet i 2014. Mange syns vi gjør et spennende valg av sanger, noen av dem mindre kjente, som «Fløttardag» og «Lillebror alene inne».
Evert Taube
Det sies at Evert Taube er mer populær i Norge enn i Sverige. Stadig nye artister plukker opp sangene hans og bidrar til at visedikteren, født i 1890, føles like relevant nå i vår tid. Visene inneholder vakre kjærlighetserklæringer, ikke bare til kvinner, men også til kystkultur, gastronomi, eksotiske reisemål, musikk og menneskeskjebner. De levende dialogene, de spennende og frodige historiene gjør at Evert Taube føles tidløs.
Musikken han komponerte kler tekstene som hånd i hanske, enten det er smektende valser, fyrrige tangoer, eller vare og drømmende melodier.
Vår Evert Taube-forestilling inneholder noen av de mest kjente visene hans, som «Rosa på bal» og «Så skimrande var aldrig havet», men vi har også tatt med mindre kjente viser som «Vals i Valparaiso» og «Kom i min famn».
Som vanlig er visene i forstillingen bundet sammen med historien om hans liv, og historier fra hans liv.
Dan Andersson
Dan Andersson er en av Nordens mest kjente diktere. Han har skrevet teksten til viser som «Jag väntar vid min stockeld», «Helgedagskväll i timmerkojan» og «Jungman Jansson», viser som er sunget av så forskjellige artister som Åge Aleksandersen, Jarl Kulle, Thorstein Bergman og Harry Brandelius. Denne myteomspunne dikteren som døde så tragisk i 1920, kom fra økonomisk fattige, men kulturelt rike kår i Dalarna der han vokste opp med trekullbrenning og skogsdrift på den ene siden, og litteratur, religion og språkstudier på den andre. Han var like tiltrukket av skogen som av byen, og døde på tragisk vis på et hotellrom i Stockholm i 1920, bare 32 år gammel. Hans stemningsfulle og ofte melankolske dikt er mer populære nå enn noensinne, og dette oppdaterte programmet fra Den gode melodi passer spesielt godt nå i forbindelse med 100-årsmarkeringen av hans død.